duminică, 3 noiembrie 2013


DEFINITIE:

      Este o afectiune inflamatorie a pancreasului si poate fi de doua tipuri: acuta sau cronica.

ETIOPATOGENIE:
    
      Exista multe cause de pancreatita acuta, dar mecanismele prin care acestea determina inflamatia inca nu au fost identificate.
    - ingestia de alcool
    - calculi biliar
    - traumatisme
    - hipertrigliceridemia
    - hipercalcemia
    - post-medicamentoase
    - cause vasculare si vasculite. (lupus eritematos sistemic, angeita necrozanta, purpura trombocitopenica), etc.

TABLOU CLINIC:

Durerea abdominală consti­tuie simptomul major al pancreatitei acute. Durerea poate varia de la un disconfort uşor şi tolerabil, la o suferinţă severă, constantă, invalidantă. Caracteristic, durerea, care este constantă şi are un caracter sfredelitor, este localizată în epigastru şi în regiunea periombilicală şi iradiază frecvent în spate, ca şi în piept, în flancuri şi în abdomenul inferior. Frecvent, durerea devine mai intensă atunci când pacientul se află în decubit dorsal şi se ameliorează adesea atunci când pacientul se aşează, cu trunchiul flectat şi genunchii ridicaţi. Alte simptome frecvente sunt greaţa, vărsăturile şi distensia abdominală, determinate de hipomotilitatea gastrică şi intestinală şi de peritonita chimică.

TRATAMENT:

     La majoritatea pacienţilor (85-90%) cu pancreatită acută, boala este autolimitată şi se remite spontan, frecvent la 3-7 zile de la instituirea tratamentului. Tratamentul conven­ţional include (1) analgezice pentru durere, (2) fluide intra-venoase şi coloizi pentru a menţine normal volumul intra-vascular, (3) oprirea oricărui aport alimentar oral şi (4) aspiraţie nazogastrică, pentru a scădea eliberarea de gastrină din stomac şi pentru a împiedica trecerea conţinutului gastric în duoden.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu