marți, 29 octombrie 2013


Definiţie

Boală acută, infecţioasă, extrem de contagioasă, specific umană, determinată de bacili din genul Bordetella pertussis şi parapertussis, caracterizată prin tuse în accese, afectarea stării generale, risc mare de complicaţii, cu imunitate durabilă. Este cunoscută popular sub numele de „tuse măgărească”.


Tabloul clinic

Incubaţia: 1-3 săptămâni.
Invazia durează cca. 2 săptămâni cu tuse simplă până când aceasta îmbracă aspectul caracteristic. Pacientul este afebril fiind considerat ca o traheobronşită banală.
Faza de stare începe când tusea devine caracteristică: aceasta este profundă, survine în accese, 10-20 în formele medii, 30-50 în formele severe / 24h. Acestea se constituie din chinte repetate, fiecare chintă având un inspir profund (repriză), şuierător din cauza strâmtării caracteristice a glotei, urmat de o succesiune de sacade expiratorii de tuse care evacuează cam tot aerul ce se poate disponibiliza; cu sau fără o apnee trecătoare se reia chinta cu o nouă repriză. Accesul se termină frecvent prin vărsături.
Tusea este chinuitoare, cianogenă, emetizantă, fără expectoraţie, rareori se elimină un mucus aderent şi translucid. Inspirul şuierător a atras denumirea de „tuse măgărească” prin asemănarea cu răgetul măgarului. Între accese starea generală poate fi aparent normală. În formele severe de boală mai frecvent la copiii sub 1 an starea generală este afectată prin tulburări ale nutriţiei, vomismente, împiedecarea odihnei, apariţia complicaţiilor.
Convalescenţa nu are durată fixă, putând să se întindă pe o perioadă de două săptămâni, cel mai important aspect este scăderea capacităţii de apărare la infecţii cu risc de complicaţie, persistenţa reflexului condiţionat de tuse.

Tratament

Boala nu implică spitalizare obligatorie, dar se vor interna toate cazurile severe sau complicate. Măsurile terapeutice sunt complexe:
-          igieno-dietetice: climatul de temperatură şi umiditatea calmează accesele de tuse, alimentaţie rapid digerabilă uşoară, în cantităţi mici repetate, hidratare corespunzătoare
-          simptomatice: sedative uşoare, antiemetice, antiinflamatorii
-          etiologic:
§  Eritromicina: 30mg/kg corp/zi
§  Ampicilina, Amoxicilina în doze de 50-100 mg/kg
§  Azitromicina: 10mg/kg corp/zi, 5 zile
Complicaţiile infecţiose necesită asocieri de antibiotice cefalosporine de generaţie II, III, plus aminoglicozide, în formele severe corticoterapie, gama globuline antipertussis, oxigen, iar la nevoie protezare respiratorie.

 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu