marți, 29 octombrie 2013


Definiţie

Boală infecţioasă acută determinată de virusul gripal, caracterizată clinic prin manifestări respiratorii şi generale severe, iar epidemiologic printr-o mare contagiozitate.

Tablou clinic

Incubaţia este scurtă de 24-72h.
Debutul este în general brusc, uneori brutal cu frisoane, febră înaltă (39°-40°C), mialgii intense, cefalee, astenie marcată. În formele severe, debutul este cu hipotermie, colaps, deces la persoanele cu boli cronice şi imunodeprimate.
Perioada de stare domină simptomatologia toxică generală, catarul respirator este mai discret, sindromul infecţios se menţine şi poate dura 3-5 zile. Curba termică prezintă deseori un aspect difazic, denumit „V”-gripal. Faciesul bolnavului este vultuos, cu conjunctive injectate, prezentând fotofobie. Cefaleea este intensă, dominând în regiunea frontală şi supraorbitală. Mialgiile sunt puternice, generalizate, comparate uneori de bolnavi cu senzaţia de “zdrobire musculară”, este prezentă astenia şi adinamia. Se pot asocia, de la început sau pe parcurs semne de afectare respiratorie: tuse iritativă, arsuri retrosternale, junghi toracic, dispnee, spute sangvinolente.
Frecvent bolnavii cu gripă prezintă bradicardie, scăderea tensiunii arteriale, constatându-se uneori modificări EKG – alterarea undei T.
Din punct de vedere a aparatului digestiv se remarcă: greţuri, vărsături, anorexie. Obiectiv limba este acoperită de depozite albicioase aderente, realizând aspectul de “limbă de porţelan”.

Tratament
Până în urmă cu câţiva ani nu a existat o terapie etiologică. Actual au fost lansate mai multe antivirale din grupa inhibitorilor specifici de neuraminidază cum ar fi: Zanamivir (Relenza) şi Oseltamivir (Tamiflu), active asupra virusului gripal tip A şi B, cu mare eficacitate administrate chiar imediat după un contact cu un bolnav cunoscut cu gripă.
În absenţa terapiei etiologice se recomandă:
  • izolare şi repaus la domiciliu, internarea se efectuează doar în formele grave complicate
  • dietă hidro-lacto-zaharată sau în funcţie de toleranţa individuală
  • tratament simptomatic, antiinflamatoare nestroidiene, antipiretice, antialgice, antitusive
  • terapie suportivă, vitaminică.
Formele severe se spitalizează beneficiind de terapie antibacteriană pentru combaterea sau tratarea suprainfecţiilor bacteriene, antiinflamatoare parenterale, chiar şi corticoterapie la nevoie, oxigen, susţinere cardiocirculatorie.
 



0 comentarii:

Trimiteți un comentariu