duminică, 3 noiembrie 2013


DEFINITIE:

       Oxiuroza sau enterobioza - este o parazitoză frecventă, la care se remarcă o netă predominantă la copil. Este determinată de viermi nematozi intestinali denumiţi oxiuri {Enterobius vermicularis). Este un vierme mic, alb, a cărui femelă are lungimea de 8-13 mm, iar masculul de 2-5 mm).

TABLOU CLINIC:

        In majoritatea cazurilor, parazitoză este asimptomatică şi este depistată prin examen de laborator sau de către mamă, care observă viermii adulţi la suprafaţa scaunului sau anusului. Ouăle fiind iritante, copilul infestat acuză prurit anal vesperal şi intermitent. Pruritul este responsabil de producerea unor leziuni de grataj în regiunea anală, leziuni care se pot suprainfecta. La fetiţe a fost observată şi vulvovaginita. Această simptomatologie determină uneori insomnie sau somn agitat, instabilitate, agitaţie.

TRATAMENT:

        Se administrează:
- pamoat de pirviniu (Vermigal, Povanyl) 5 mg/ kg în doza unică repetată după un interval de două săptămâni; medicamentul colorează scaunele în roşu;
-  pamoat de pyrantel (Combantrin) 10 mg/kg în doză unică repetată după două săptămâni;
- mebendazol (Vermox) cp. a 100 mg, câte 2 cp./ zi timp de 3 zile;
- piperazina (hidrat sau adipat de piperazina -Nematocton) în doză de 50 - 75 mg/kg/zi, 7 zile;
-  flubendazol (Fluvermal) 100 mg în doză unica. Pentru a împiedica reinfestarea este necesar să se respecte măsurile de igienă. Unghiile vor fi tăiate scurt şi mâinile vor fi spălate înainte de fiecare masă. Lenjeria de pat şi de corp trebuie spălată şi fiartă zilnic.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu